Interview med Naturkompaniet

Det började med ett personligt behov, vilket ofta är fallet när det jämtländska tält- och pulkaföretaget Hilleberg utvecklar nya produkter. "Jag har alltid föredragit att ha packningen i en pulka när jag åker skidor. Tidigare brukade jag ofta placera ryggsäcken i en lite för smal barnpulka, men att transportera en pulka med tåg, buss eller flyg är besvärligt," säger företagets grundare, Bo Hilleberg. Han fick idén till en pulka anpassad för ryggsäckar redan på 1970-talet, men det var först några år sedan, när han träffade några damer på en skidtur mellan Abisko och Abiskojaure, som han insåg att det var dags att förverkliga idén. "Alla i gruppen drog sin packning i en barnpulka. Enligt ledaren hade de inte orkat genomföra turen om de hade behövt bära packningen på ryggen."

Jemtlander Pullpac har ett chassi utformat för normalbreda turryggsäckar, väger 700 gram och kan enkelt slängas upp på ryggen om det inte går att åka skidor eller om terrängen blir besvärlig. "Den är lättare att hantera än en barnpulka. Och så vitt jag vet är vi först med denna typ av transportmedel." Pulkan säljs med tre packremmar, ett dragbälte samt en draglina med karbinhakar och inbyggd fjädring. "Draglinan fästs inte i pulkan utan i ryggsäcken och löper genom ett hål i chassits framkant, en teknik från när jag flyttade trädstammar inom skogsbruket."

Bo Hilleberg har även hämtat inspiration från repbromsar som användes när hästar drog timmer förr i tiden. "Med repbromsen kan man bromsa sig ner med pulkan framför sig om man knäpper ihop ryggsäckens bärrem över draglinan och åker bakom. Det är till stor hjälp på branta nedförsbackar."

Senaste nyheterna
Interview med Naturkompaniet
365 magazine